Lige børn leger bedst, eller det skulle man tro

Lige børn leger bedst. Et ordsprog, vi efterhånden har hørt i mange år, men også et ordsprog, som efterhånden er noget så forfærdeligt forældet. Børn i alle størrelser og aldre leger sammen. De hygger sig, griner og har det sjovt. I børnenes verden er alting så enkelt – man ser ikke folks forskelligheder og slet ikke deres mangler.

Om du sidder til den vildeste børnefødselsdag med kage, balloner og helium i lange baner, eller om du sidder i skoven og får en bolle. Hos børnene er den eneste forskel stedet og mulighederne for leg og sjov. Er det ikke fantastisk, at der hos et barnligt sind kan være så lidt forskel på folk og steder – bare børnene har det sjovt.

Det er en vidunderlig egenskab, vores børn besidder, men desværre også én, der har det med at forsvinde med årene. Folk vokser ikke op og bliver en flok dømmende og kedelige voksne. Det er bare, som om forskellighederne bliver tydeligere for os.

Hvorfor er det egentlig sådan? Burde man ikke yde sit bedste for at bevare sit barnlige sind, hvor man vil og kan lege med hvem som helst – bare det er én, man klikker godt med. Råd fra børn kan blive set på som ret så useriøse, for vi er jo de voksne, og vi burde vide bedst i de fleste situationer.
Men har vi fundet en situation, hvor børnene faktisk ved bedst. Kan det ikke være ragende lige meget, om man er ”lige,” så længe man nyder selskabet?

Måske ved børnene faktisk bedst

Det nævnte eksempel er ikke det eneste, hvor det altså er børnene, der har fat i den lange ende.
I børnenes verden er tingene som sagt meget enkle og ufejlbarlige. De fleste voksne tænker tilbage på denne tid og savner dengang, hvor alt var nemmere og uden det store ansvar. Sådan kan alt selvfølgelig ikke blive igen. Nu er man jo voksen med en helt del større ansvar.

Men er det nu også sådan, tingene hænger sammen? Har ansvaret gjort det umuligt at tage de barnlige briller på indimellem og bare gøre tilværelsen lidt mere enkel for en stund? Svaret er nej. Ja, ansvaret har nogle ting med sig, men ansvaret umuliggør ikke, at vi fra tid til anden tager de barnlige briller på og bare nyder livet, som det er. Dette er ufatteligt vigtigt at huske på i vores nye, moderniserede hverdag, hvor der er valg og muligheder overalt.