Gravid med dit første barn? Dette skal du vide

Graviditet

Hvis du er gravid med dit første barn, kan det hele virke en smule overvældende. Derfor er der mange, der gerne vil være forberedte på, hvad de egentlig har i vente.

Er det også tilfældet for dig, bør du læse med herunder, hvor du vil blive præsenteret for tre ting, du skal være opmærksom på, hvis du er gravid med dit første barn.

Det er normalt at blive ramt af graviditetskvalme

De fleste kvinder bliver ramt af kvalme i det første trimester (fra uge 3 til 12). Det gælder for cirka 3 ud af 4 kvinder, hvoraf ca. halvdelen af dem kaster op.

Du skal derfor indstille dig på, at kvalme vil være helt normalt i de første uger af din graviditet. Det er dog ikke alle. Har du ikke kvalme, men står du med en positiv graviditetstest, kan det blot være, at du har heldet med dig.

Mange tror, at det primært er om morgenen, at kvalmen rammer, men de fleste kvinder oplever den først sidst på dagen. Uanset hvornår på dagen du får kvalme under din graviditet, vil det dog være forårsaget af dine graviditetshormoner.

Første ultralydsscanning er i 12. til 14. uge.

Den første ultralydsscanning bliver tilbudt i 12. til 14. uge. Det er din egen læge, der står for at henvise dig. I nogle tilfælde er det dog dig selv, der skal stå for at få bestilt en tid på hospitalet.

Den første scanning er også kendt som nakkefoldsscanningen, hvor man vurderer, om der er blevet lagt den rette terminsdato. Hertil vil det også være her, man får svar på, om der ligger mere end en baby i livmoderen.

Barnets nakkefold bliver også målt ved denne scanning, hvilket i kombination med en blodprøve og kvindens alder vil bruges til at give en vurdering af barnets risiko for at være født med en af de forskellige kromosomfejl.

Du bør overveje en test for kromosomafvigelser

Det er en stor bekymring for mange, at de potentielt skal vente helt frem til 14. uge, før de kan få svar på, om der er en risiko for, at deres barn bliver født med en kromosomafvigelse.

Hvis det er noget, der fylder meget for dig, bør du få udført en privat test. Det er ikke gratis, men det kan give dig ro og vished, hvilket vil være sundt for dig, da du dermed ikke stresser over dette.

Er det noget, du har et ønske om, så læs mere om Evita Test, da denne test netop kan give dig svar på, om der er kromosomafvigelser.