Vigtig viden om smerter i underlivet

Hvert år anslås det, at 300.000 danske kvinder er generet af smerter i underlivet. Faktisk udgør 2 procent af alle henvendelser til læger underlivssmerter. 

Årsagerne kan være mange, men de hyppigste er betændelsestilstande og smerter relateret til menstruation. 

Oplever du smerter i underlivet, men er ikke sikker på, hvad det kan skyldes, og hvilke typer af behandling der findes, kan du få mere viden på området herunder. 

Hvad er underlivssmerter? 

Underlivssmerter betegnes som smerter i den nedre del af maven eller kønsorganerne hos kvinder. Smerter i underlivet kan være akutte eller kroniske, eller de kan variere i takt med menstruationen. 

Hvis underlivssmerterne er kroniske, kan smerterne mærkes i den ene eller begge sider af underlivet. Smerterne i lysken eller lænden kan stråle ned i benene, som kan give benet en følelse af at være tungt og slapt. 

Der kan også være tale om muskelspændinger i musklerne i maven, mens andre oplever oppustet mave eller forstoppelse. Herunder kan du blive klogere på de forskellige årsager til smerter i underlivet. 

Hvad er årsagerne til smerter i underlivet? 

Kroniske smerter

Som nævnt kan smerterne inddeles i kroniske og akutte smerter. De kroniske smerter opstår som regel i forbindelse med muskelspændinger, og ses hyppigst hos kvinder mellem 20 og 30 år. 

Ofte sker det, at smerterne opstår grundet en holdningsfejl i ryggen. Spændingerne i  musklerne kommer som naturlig forsvarsreaktion, hvis dårlig holdning har stået på længe. 

Disse myoser i underlivet kan sammenlignes med spændinger i nakken eller skuldrene, hvor smerten er udtalt, når musklerne bruges eller berøres

Ubevidst kan problemer i samlivet eller andre stressfaktorer være med til at vedligeholde smerterne. 

Akutte smerter

En hyppig årsag til akutte underlivssmerter er forskellige former for betændelse. Ved urinvejsinfektion vil du opleve hyppig, men sparsom, vandladning, der svier. Samtidig vil der ofte være ubehag over urinblæren. 

Smerter kan også komme på grund af underlivsbetændelse, som ofte ses blandt yngre kvinder, der er seksuelt aktive. Symptomer kan være murrende smerter og ømhed nederst i maven samt øget udflåd, blødningsforstyrrelser og feber. 

En anden årsag kan være blindtarmsbetændelse, der udvikler sig over et døgn, hvor smerterne bevæger sig fra midten af maven til højre del af maven. Her vil du føle dig syg, som regel med feber, kvalme og opkast. 

Behandling af underlivssmerter

Hvis du oplever smerter i underlivet, bør du altid søge læge, da det kan være akut. Lægen vil kunne behandle smerter ved at trykke på de spændte og ømme muskler, hvis der er tale om kroniske smerter. 

Desværre er det ikke alle læger, der mistænker muskelspændinger som en årsag. Ofte bliver kvinder behandlet for underlivsbetændelse, selvom de ikke har det. I stedet burde de have været behandlet for myoser i underlivet. 

Denne type af smerter kan behandles med udspændingsøvelser, der skal gentages dagligt til smerterne er væk. 

Årsagerne til smerter kan ligge i flere af kroppens systemer som musklerne, organerne eller noget tredje. Osteopater er eksperter i at undersøge disse systemer i kroppen og derigennem finde og behandle årsagerne til underlivssmerter.