Udfordringer med dine tænder? Tag fat i en kvalificeret tandlæge

Tændernes sundhed skal du ikke spøge med. For hvis du bare går den mindste smule op i at have et flot smil, bør du tænke på din mundhygiejne og gå til tandeftersyn i hvert fald på årlig basis. Faktisk skal du også tænke på tændernes tilstand, selv når du er ligeglad med, om du har sunde tænder. For mange af de gener, du kan opleve i tænder og tandkød, kan gøre ondt – bl.a. tandkødsbetændelse.

Gør noget ved kedelige visdomstænder

Er du ikke meget for smerte, bør du derfor under alle omstændigheder kontakte en tandlæge for at få gjort noget ved problemet. Mange voksne oplever fx problemer med visdomstænder, som titter uheldigt frem, så de borer sig ind i nabotanden og laver et hul i den, så nabotandens indre bliver udsat for betændelse. Ved et tandeftersyn kan man se, om der skal gøres noget ved visdomstænder.

Fuldt frembrudte visdomstænder fjernes let

Du kan få tjek og evt. fjernelse af visdomstænder hos Lindberg Tand. Det skifter meget, hvor nemt det er at fjerne en visdomstand. Er tanden fuldt frembrudt, så kræver det ikke det store besvær at få den fjernet. Derimod skal der en operation til, når visdomstanden enten delvist eller slet ikke er sprunget frem. Uanset hvad så kan du med lokalbedøvelse i hvert fald slippe for de værste smerter.

Tal om din tandlægeskræk

Hvad gør du så, hvis du har tandlægeskræk og overhovedet ikke har lyst til at lade en tandlæge rode rundt i din mund? Tandlæger er vant til, folk er bange for at få tandoperationer og endda ting som tandeftersyn. Tal med en tandlæge om din tandlægeskræk – de har som regel erfaring med at tage hånd om den slags og fortælle dig, hvorfor du intet har at frygte ved at lægge vejen forbi én af dem.

Tag til tandlægen for at få bugt med tandsten

Selvfølgelig er der også mindre alvorlige behandlinger, du kan få hos en tandlæge, der dog stadigvæk er vigtige. Fx er der ting som tandrensning, hvor tandlægen får bugt med de tandsten, der sidder i din mund. Tandsten er det ret svært at gøre noget ved hjemme i badeværelset, også selv når du bruger tandtråd. Gøres intet ved dem, så kan tandsten føre til tandkødsbetændelse.

Kom huller og revner til livs med plastfyldninger

Finder tandlægen huller under et tandeftersyn, bør de selvfølgelig fyldes hurtigt, så tanden ikke er mere udsat for bakterieangreb, end den behøver være. Tandlægen kan med plastfyldninger komme i bund med såvel huller som revner i tænderne, så du får et både sundt og smukt smil. Og er nogle af tænderne faldet ud eller umulige at redde, fx efter traume? Så kan tandlægen give dig nogle nye.

Står tænder ikke til at redde? Få proteser eller implantater

Skal du have nye tænder, vil det enten være tandproteser eller tandimplantater, som du skal på jagt efter. Tandproteser er aftagelige (fx så er et gebis en tandprotese), og tandimplantater sidder fast.