

Indimellem kommer vi ud for at skulle have brug for hjælp og en vejledende samtale. Det kan være, at vi har været ud for en krise i vores liv eller sidder i et dilemma, der kan være svært at løse selv. Det kan også være, at vi efter en længere periode med nedtrykthed har brug for at snakke om, hvordan vi har det, med én der har den faglige kompetence til at hjælpe os videre. I sådanne tilfælde er det ikke altid lige nemt at vide, hvem man kan gå til for at få den rette hjælp. Der findes nemlig et væld af forskellige behandlingsmuligheder samt fagpersoner, man kan gå til, og herunder psykoterapeuter og psykologer. Men hvad er egentlig forskellen på de to sidstnævnte? Hvem skal man vælge til lige netop ens problemstilling? Dette skal vi kigge nærmere på i det følgende.
Hvordan kan en psykolog hjælpe mig?
En psykolog vil kunne hjælpe dig med forskellige psykologiske problemstillinger og har som ofte sit eget specialområde som eksempelvis ungdomspsykologi, sundhedspsykologi mm. En psykolog er uddannet i den offentlige uddannelsessektor og kan først kalde sig færdiguddannet efter en kandidatgrad indenfor dette fag. Efterfølgende er det frivilligt, om den enkelte psykolog vælger en efteruddannelse, der så at sige autoriserer den enkelte med mange timers supervision. En psykolog vil dog godt kunne udøve sin praksis uden denne efteruddannelse.
Hvornår kan jeg gå til en psykoterapeut?
En psykoterapeut er modsat psykologer uddannet ved private uddannelser, der blandt andet indebærer mange timers obligatorisk egen terapi, der skal styrke den enkelte terapeut i sit arbejde. Terapeuten gør brug af psykoterapi – altså en særskilt terapi form – i sit arbejde og kan hjælpe borgere med et hav af forskellige problemstillinger, på samme vis som psykologen kan det. Da psykoterapi ikke udbydes som en uddannelse indenfor den offentlige uddannelsessektor, kan de enkelte terapeuter således uddannes fra forskellige private uddannelsessteder. I din søgen efter den rette psykoterapeut, der kan hjælpe dig videre, kan du med fordel tage et kig på, hvilke specialområder den enkelte psykoterapeut har i forbindelse med vedkommendes uddannelse.
Hvem kan jeg gå til med min problemstilling?
Forskellen mellem en psykolog og en psykoterapeut ligger således dels i den uddannelsesmæssige baggrund og dels i den praksis, der udøves. Du vil højest sandsynligt opleve, at der vil være forskel i disse praksisser, og det gælder derfor om at afgøre med sig selv, hvilken hjælp der vil være mest gavnlig. Her kan det være en stor fordel at tage et kig på specialområderne, der gør sig gældende for den enkelte fagkyndige for at komme nærmere, hvem der kan hjælpe dig på bedste vis.