Bæredygtigt mode

Bæredygtighed er virkelig begyndt at blive sat på dagsordenen i det danske samfund. Danskerne tænker mere over, hvad de køber og hvordan dette kan påvirke omgivelserne. Dette går igen, når det kommer til mode.

Desværre er der også meget tøj, som udgiver sig for at være bæredygtigt uden egentlig at være det. Vil du købe bæredygtigt tøj, så er det i hvert fald en god ide at læse mere omkring tøjet i det pågældende mærke, da det nogle gange viser sig ikke at være så bæredygtigt, som det udgiver sig for at være. Det kan også godt være, at du ikke mener, at tøjet behøver at være helt igennem bæredygtigt, så behøver du selvfølgelig ikke at gøre dette. Vil du dog gerne være sikker på, at dit tøj er så bæredygtigt, som mærket får det til at lyde som, så kræver det nogle gange en lidt grundigere undersøgelse.

Man kan efterhånden få en masse forskelligt tøj, som er lavet på en bæredygtig måde. Men man er også begyndt at tage skridtet videre. Man er blandt andet begyndt at lave mode, som ikke bare er lavet af bærdygtige kilde, men som også kan nedbrydes hurtigt i naturen. Det er derved tøj, som er bæredygtigt hele vejen igennem, og kan nedbrydes ligesom almindeligt organisk materiale.

Kollektionen James Ay laver solbriller af plantemateriale. Solbrillerne er lavet af celloluse, som er et protein fra planter, og bomuldsfør og træfibre. Materialet er derfor 100% nedbrydeligt i naturen. Taber du disse solbriller i skoven vil ca. 90% af materialet være omdannet til naturgasser efter 115 dage, mens resten omdannes til vand og biomasse. Solbrillerne bruger OBE-hængsler med en særlig gummibelægning, hvilket gør hængslerne slidstærke, så solbrillen har en lang levetid. Derudover er hængslerne lavet af 60% genanvendt metal fra ældre hængsler, hvilket gør dem til et bæredygtigt valg. Derudover er emballagen lavet af genbrugt læder, og pudsekluden er lavet af genbrugte plastikflasker. James Ay solbriller kan blandt andet købes ved svarestudio.dk.