Arveafkald: Alt hvad du skal vide om det

Når en person dør, fordeles hans eller hendes bo mellem arvingerne i overensstemmelse med den gældende love. Men der er tidspunkter, hvor nogen kan vælge at give afkald på deres arverettigheder. Denne vejledning vil give et overblik over, hvad arveafkald er, og nogle af de mest almindelige årsager til at give afkald på en arv.

Hvad er et afkald på arv? 

Du har måske hørt udtrykket “afkald på arv” før, men har ikke været helt sikker på, hvad det betyder. Grundlæggende er afkald på arv den juridiske proces med at give afkald på din ret til at arve ejendom fra en afdød person. Når du giver afkald på din arv, har du intet retskrav på ejendommen, og den vil gå til den næste arving i rækken, som bestemt af testamentets vilkår. 

Hvilke typer ejendomme kan være genstand for arveafkald?

Den mest almindelige type ejendom, som folk giver afkald på deres ret til at arve, er fast ejendom, men det kan også omfatte ting som aktier, obligationer og andre finansielle aktiver. I nogle tilfælde kan folk endda vælge at give afkald på deres ret til at arve personlige ejendele såsom smykker eller kunst. 

Hvorfor ville du give afkald på en arv?

Der er en række forskellige grunde til, at nogen måske vælger at gøre dette, som vi vil udforske mere i dybden nedenfor. 

De har ikke brug for pengene

En af de mest almindelige årsager til, at folk giver afkald på deres ret til at arve ejendom, er fordi de simpelthen ikke har brug for pengene. Hvis nogen allerede er økonomisk sikret, føler de måske ikke behov for at arve flere penge eller ejendom fra en anden. I disse tilfælde kan det give mere mening for dem at give afkald på deres ret til at arve, så en anden i stedet kan få gavn af arven. 

De har stor gæld

En anden almindelig årsag til at give afkald på en arv er, hvis personen står i meget gæld til enten private eller offentlige enheder. I dette tilfælde ville eventuelle kreditorer kunne gøre krav på arven, så personen ikke ville få noget ud af det personligt – bortset fra at det ville være med til at nedbringe deres gæld.

Ejendommen leveres med strenge knyttet. 

En mere almindelig grund til, at folk giver afkald på deres ret til en arv, er, at de ikke ønsker at være afhængige af nogle strenge, der er knyttet til ejendommen. For eksempel, hvis nogen står til at arve en familievirksomhed, men ikke ønsker at påtage sig dette ansvar, kan de give afkald på deres ret til at arve for at undgå det. Eller hvis nogen ved, at det vil medføre mange vedligeholdelses- og vedligeholdelsesomkostninger at arve et bestemt stykke ejendom, kan de beslutte, at det alligevel ikke er værd at arve. Her kan du læse mere om dette emne fra erfarne fagfolk og finde ud af alt det, der interesserer dig.

 

Så der har du det – alt hvad du behøver at vide om afkald på arv. Hvis du efter at have læst denne information beslutter dig for, at det er den rigtige beslutning for dig at give afkald på din arv, så gå videre og rådfør dig med en advokat for at komme i gang med processen. Men husk: når du først har underskrevet disse papirer, er der ingen vej tilbage!